Smulgordel Rotary Jabbeke

 

Praktische informatie

De Smulgordel gaat door op zondag 27 juni 2021 met als startplaats Vrije Tijdscentrum Jabbeke, vlamingveld 40 te Jabbeke.

 

Smulgordel

Begonnen in 1998, nu al met 1500 delnemers

Sedert 1998 wordt eind juni/begin juli de Smulgordel rond Jabbeke ingericht. Begonnen als een kleinschalig initiatief met een 300-tal deelnemers het eerste jaar is het uitgegroeid tot een grote manifestatie. In 2015 waren voor het eerst uitverkocht met circa 1500 deelnemers.

Fietsen, natuur, hapje, drankje en een heerlijke maaltijd

Dit is een familiale fietstocht van ongeveer 35 kilometer langs de mooiste wegen en paadjes van de deelgemeenten van Jabbeke. Onderweg worden een 5-tal tussenstops gehouden. Op elk van deze vertrek- en stopplaatsen wordt een hapje, een drankje of een heuse maaltijd aangeboden (aperitief, voorgerecht, hoofdschotel, ijsje, koffie met gebak). Het is geen zoektocht, daar zorgen honderden wegwijzers en een gedetailleerde routebeschrijving voor. Als afsluiter worden onder alle deelnemers mooie prijzen verloot worden.

Een toffe dag met een betekenis

Dit jaar wordt de 23e editie van de Smulgordel georganiseerd. De opbrengst van de Smulgordel wordt telkens besteed aan een lokaal project (in en rond Jabbeke). Er werden al verschillende keren bepaalde zaken aangekocht voor de Zandberg (opvangtehuis voor jongeren in Varsenare) en voor het Anker (MPI voor autistische kinderen). Ook Licht & Liefde (blindeninstituut in Varsenare) ontving materiële hulp, net als heli-hulp (dringende medische zorgen via de helikopter) en de vrijwillige zee reddingsdienst van Blankenberge. Enige tijd geleden werd een snoezelruimte aangekocht voor het Noordveld (BLO-school in Sint Andries). Ook het Heidehuis, een dagcentrum voor Palliatieve zorgen in Sint Andries mocht steun ontvangen. Er werd in Zerkegem een kikkeroverzetplaats ingericht met hulp van de Rotary Club. Klik hier voor onze huidige projecten te zien. Projecten Rotary Jabbeke--)

Rotary Foundation

Daarnaast wordt jaarlijks aan Rotary Foundation een belangrijke som overgemaakt, om zo de wereldomvattende projecten van Rotary International (polio-plus, het bouwen van shelters, …) te ondersteunen.

VAKANTIEWIJZER

Rotaryclub Jabbeke heeft het initiatief genomen om een lange termijn project op te starten. Dit is VAKANTIEWIJZER geworden. Vakantiewijzer zal inclusieve vakanties aanbieden voor personen met een beperking en/of voor hun netwerk (gezin/familie/een voorziening/scholen). Wij geloven in recht op vakantie voor iedereen, dus ook voor personen met een beperking en hun netwerk. Het vernieuwende element in dit project is dat we vakanties willen aanbieden op een inclusieve manier. Dit betekent dat de mensen met een beperking de mogelijkheid zullen hebben om hun vakantie te beleven waar ook mensen zonder beperking hun vakantie doorbrengen. Navraag in de sector heeft uitgewezen dat er een grote nood is aan dergelijke projecten. Sedert begin vorig jaar werken we hiervoor samen met vzw De Kade (een overkoepelende organisatie van regionale instellingen voor mensen met een beperking) die voor de nodige omkadering zal zorgen. De communicatie tussen de gasten en de verblijfcentra, het opzetten van een specifiek dagprogramma maken deel uit van de diensten die ze zullen aanbieden. De andere partner is Tannine et Cuisine, waar de families hun vakantie zullen kunnen doorbrengen. De opbrengst van de voorbije en de toekomstige Smulgordels zullen grotendeels nodig zijn voor dit project. Rotaryclub Jabbeke zal in het begin zorgen voor financiële ondersteuning opdat de eerste jaren zouden kunnen overbrugd worden totdat het project self supporting (eventueel met subsidies) zal zijn. Alle bijkomende info over dit project vindt u op onze Vakantiewijzerpagina.

 
Privacy verklaring